Seminar: Een pleister tegen tranen

Begeleiden van kinderen en jongeren die te maken krijgen met een ernstig zieke ouder.

Seminar-Een-pleister-tegen-tranen.jpg

Locatie: Heeze
Datum: 28 mei 2020
Prijs: € 225,00

Wanneer kinderen te maken krijgen met een ernstige ziekte van hun vader of moeder verliezen ze een stuk van hun zorgeloosheid. Ook al proberen ouders om hen zo gewoon mogelijk op te voeden, de ziekte is er en beïnvloedt de manier waarop kinderen en jongeren opgroeien. Zij bewegen mee met de impact die de ziekte heeft op het gezin, door bijvoorbeeld het vermijden van de confrontatie met de ziekte, een zorgtaak op zich te nemen of zich goed mogelijk aan te passen aan veranderende omstandigheden. Kinderen en jongeren worstelen met hun gevoelens en ouders vragen zich af hoe ze hun kinderen zouden moeten betrekken bij de ziekte.

Steeds weer blijkt dat kinderen zich beter voelen als er open gesproken wordt over een ingrijpende situatie. Ze voelen zich serieus genomen en houden een gevoel van geborgenheid. Kinderen en jongeren merken dat vreugde maar ook verdriet, angst en zorgen in het gezin met elkaar gedeeld worden.

Ouders hebben vaak behoefte aan advies en ondersteuning bij hun vragen: ‘Wat vertellen we de kinderen?’ En kinderen hebben een luisterend oor en erkenning nodig.

Dit vraagt van een begeleider een goede afstemming. Soms is begeleiding voor het hele gezin zinvol, soms individuele begeleiding van een kind of jongere.

In dit seminar staat centraal wat het voor kinderen en jongeren betekent om op te groeien met een zieke ouders en hoe je dit mee kunt nemen in de manier waarop je met gezinnen, kinderen en ouders kunt werken.

Thema's die aan bod kunnen komen

  • Leven in een dubbele werkelijkheid (het duale procesmodel)

  • De plek van het kind in het gezin (parentificatie)

  • Ontwikkeling staat niet stil; wat hebben kinderen en jongeren nodig?

  • De wet van de dubbele bescherming

  • En wat als de ouder zal overlijden?

Doel

Deelnemers krijgen meer inzicht in de impact van een ernstige ziekte in het gezin op kinderen en jongeren op hun ontwikkeling en beleving. Ze hebben kennis van psycho-educatie over de behoefte van kinderen in diverse leeftijdsfasen. Ze maken kennis met enkele begeleidingsvormen.

Doelgroep

Het seminar is bedoeld voor professionals die meer willen weten over de impact van ziekte bij een ouder op de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Tanja van Roosmalen is orthopedagoog en rouw-en verliestherapeut voor kinderen en jongeren. Ze werkt vanuit haar eigen praktijk LEF Verliesbegeleiding (www.lefverliesbegeleiding.nl) in het veld van de (kinder)palliatieve zorg. Ze begeleidt gezinnen, kinderen en jongeren.

Machteld Lavell werkt als rouw- en verliestherapeut voor kinderen en jongeren vanuit haar praktijk Helder met kinderen, jongeren en volwassenen met rouwvragen. Daarnaast begeleidt zij gezinnen waar een ouder ernstig ziek is. Machteld heeft zelf kanker gehad en kent van binnenuit wat de impact hiervan is op een gezin met kinderen.

Beide trainers zijn verbonden aan het Expertisecentrum Omgaan Met Verlies en aan Opleidingen Land van Rouw.

Tijdens de training zorgen we voor een materialentafel met boeken en andere ondersteuningsmaterialen.

Accreditatie: 
SKJ: Vrije ruimte jeugdzorgwerker - Referaat/studiedag/conferentie/congres/symposium bezocht 6 punten.
Overige accreditaties op aanvraag.

Werktijden: 10:00 uur - 16.30 uur

Locatie: 
Centrum voor Afscheid en Rouw, Heeze (bij Eindhoven). Goed bereikbaar met OV en auto. Er is een lijst van overnachtingsmogelijkheden met speciale tarieven beschikbaar.

Kosten:
De kosten zijn € 225,- inclusief koffie/thee en lunch. Ook ontvangen deelnemers achtergrondmateriaal. De training is btw-vrij.